Wikispaces

Είχα μια σκέψη, αν σας ενδιαφέρει, μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε. Μπορούμε άραγε να ξεναγήσουμε εμείς τους γονείς στο μουσείο της Ακρόπολης; Το έχετε ξανακάνει, στο αρχαιολογικό μουσείο εδώ. Η ιδέα είναι να χωριστείτε σε ομάδες και να αναζητήσετε πληροφορίες για τα εκθέματα του μουσείου με τη βοήθεια που θα σας δώσω εγώ και όσα μπορείτε να βρείτε από το βιβλίο της Δ΄τάξης, το διαδίκτυο και όπου αλλού βέβαια θέλετε. Για δείτε αυτές είναι ερωτήσεις για τον πρώτο όροφο. Τα υπόλοιπα τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Ελένη

Τα "όλοι/ες" εννοεί τις ομάδες. Τα Ο1,Ο2,Ο3,Ο4,Ο5 είναι οι ομάδες.
Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του μουσείου της Ακρόπολης, εκεί που λέει "Συλλογές" είναι οι τρεις όροφοι του μουσείου

Ξεκινώντας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν "χάρτη" με όσα θα θέλαμε να μάθουμε πριν ξεκινήσουμε την ξενάγηση.
Χρησιμοποιώντας το σύνδεσμο μπορούμε να ξεκινήσουμε.

Στη συνέχεια αναζητούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, επιλέγουμε τις κατάλληλες και απαντάμε στις ερωτήσεις. Γράφουμε πρώτα στον κειμενογράφο (για να διορθωσουμε και κανένα ορθογραφικό) και στη συνέχεια επιλέγουμε το κείμενο μας, το αντιγράφουμε και το επικολλούμε στην κατάλληλη θέση στο wiki.

1. Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΚΛΙΤΥΩΝ
Όλοι/ες. 1. Τι είναι οι κλιτύες;Οι κλιτυες είναι οι πλαγιές του βράχου της Ακρόπολης.
Όλοι/ες. 2. Τι εξυπηρετεί το γυάλινο έδαφος; Για να βλέπουμε τα ευρήματα της ανασκαφής
EISODOS.jpg

Όλοι/ες. 3. Γιατί ο χώρος δεν είναι επίπεδος;
Επειδή οι επισκέπτες θα αισθάνονται σαν να ανεβαίνουν την Ακρόπολη.

Όλοι/ες. 4. Τι υπήρχε εδώ στην αρχαιότητα;
Ιερά και οικισμοί.

5. Ο οικισμός
Ο1. Α) Τι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε αυτό το χώρο;

Ανάμεσα στα ιερά ή λίγο χαμηλότερα από αυτά, οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως τμήματα του οικιστικού ιστού της αρχαίας Αθήνας .Αποκάλυψαν σπίτια και εργαστήρια, δρόμους και πλατείες, πηγάδια και δεξαμενές, αλλά και χιλιάδες αντικείμενα που άφησαν πίσω τους οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής. Η Αίθουσα των κλιτύων της Ακρόπολης φιλοξενεί ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Στις πλαγιές, στα σπήλαια και στα πλατώματα του βράχου της Ακρόπολης, σε μικρά και μεγάλα ιερά, λατρεύτηκαν θεοί, ήρωες και νύμφες. Τα ευρήματα ήταν πλούσια στη βόρεια και δυτική πλευρά σε αντίθεση με το υπόλοιπο οικόπεδο, όπου είχαν κατασκευαστεί εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Χωροφυλακής, όπως υπόγεια καταφύγια και δεξαμενές καυσίμων. Οι ανασκαφικές έρευνες έφεραν στο φως ένα πυκνοδομημένο κομμάτι της αρχαίας Αθήνας με αλλεπάλληλες οικοδομικές φάσεις, από τις οποίες οι καλύτερα διατηρούμενες ήταν αυτές της όψιμης αρχαιότητας. Οι αρχαιότητες προσδιόρισαν το αρχιτεκτονικό σχέδιο στη βάση του Μουσείου.Ο2. Β) Από τι υλικό είναι φτιαγμένα; Γιατί δεν σώθηκαν υφάσματα ή ξύλινα αντικείμενα;
Τα ευρήματα είναι από πηλό,πέτρα, μάρμαρο και ελεφαντόδοτο. Δεν σώθηκαν γιατί καταστράφηκαν με τα χρόνια.Ο3. Γ) Βρίσκω και περιγράφω α) τις «Πήλινες Νίκες», β) τα αντικείμενα της εικόνας δεξιά. (Πού βρισκόταν, για ποιο λόγο, υλικό κατασκευής).
PILINES_NIKES.jpgSKEVH_SYMPOSIOU.jpg
1)Οι πήλινες Νίκες είναι γυναικεία αγάλματα,που βρίσκονταν στην άκρη του οικισμού για διακόσμηση μεταξύ 1ου και 3ου αιώναμ.Χ.
2)Ήταν σκεύη από πηλό που τα χρησιμοποιούσαν στα συμπόσια.

Ο4. Δ) Βρίσκω και περιγράφω το παρακάτω εύρημα. (από πού είναι, τεχνοτροπία)
MAINADES.jpg
Είναι μία ερυθρόμορφη πήλινη κοσμηματοθήκη και προέρχεται από την αρχαία Αθήνα.
Μαινάδες παίζουν μουσική και χορεύουν μπροστά στον θεό Διόνυσο.
Οι μαινάδες ήταν νύμφες που παρουσιάζονται συνοδοί του Διόνυσου.
Επίσης η λέξη μαινάς σχετίζετε με τη λέξη μανία. Η μαινάδες φορούσαν στεφάνι από κισσό σμίλακα κ ξεδρίδες κ φορέματα από δέρμα ελαφιού.

Ο5. Ε) Τι είναι το πύραυνο;
PYRAVNOS.jpg
To πύραυνο είναι μαγκάλι το οποίο το χρησιμοποιούσαν για θέρμανση και μαγείρεμα .6. Τα ιερά
Ο1. Α) Τι εορταζόταν στο στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέως;
Στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέως γιορτάζονταν τα Μεγάλα ή εν Άστει Διονύσια, μια από τις σημαντικότερες γιορτές της πόλης. Από εκεί γεννήθηκε το θέατρο.


Ο2. Β) Βρίσκω & περιγράφω την πλάκα «Διόνυσος με αμφορέα και κάνθαρο». (Τι είναι αμφορέας/κάνθαρος/ υλικό κατασκευής, ρουχισμός)DIONYSOS_ME_KANTHARO.jpg
Ο αμφερέας είναι πύλινο αγγείο που μέσα αποθηκεύαν λάδι ή κρασί. Ο κάνθαρος είναι ποτήρι. Τα υλικά κατασκευής ήταν ο πυλός. Τα ρούχα που φορούσαν ο άντρας και η γυναίκα ήταν ο μανδύας.
Ο3. Γ) Σε τι εξυπηρετούσε το ιερό του Ασκληπιού;
Στο ιερό του Ασκληπιού οι Αθηναίοι αφιέρωναν τα αγγεία του γαμήλιου λουτρού τους ,τις λουτροφόρους αλλά και αρωματοδοχεία.


Ο4. Δ) Βρίσκω & περιγράφω το εύρημα «Αναθηματικοί οφθαλμοί__» ( τι εξυπηρετούσε, υλικό, χρώμα). Σήμερα μπορώ να βρω κάτι παρόμοιο & πού;
TAMA.jpg
Οι Αναθηματικοί οφθαλμοί είναι ένα τμήμα γυναικείου προσώπου με ένθετα μάτια. Αφιέρωμα του Πραξία. Χρησιμοποιούνταν για τάμα .
Συνήθως απεικόνιζαν ανθρώπινα μέλη της οικογένειας που ο θεός θεράπευε. Επίσης είναι φτιαγμένο από πέτρα.
Σήμερα τέτοια τάματα γίνονται σε μεγάλες εκκλησίες!
Ο5. Ε) Ποια η χρησιμότητα του ιερού της Νύμφης; Τι αφιερώματα υπήρχαν στο ιερό;
Η χρησιμότητά της είναι να προστατεύει τις γαμήλιες τελετές και της αφιέρωναν τα αγγεία του λουτρού τους.Ο1. ΣΤ) Τι ήταν οι λουτροφόροι;
Οι λουτροφόροι ήταν πολυτελή αγγεία ζωγραφισμένα σε μελανόμορφη κ ερυθόρμοφη τεχνική. Τα θέματα της διακόσμησης είχαν σχέση με τους γάμους και τις προτιμήσεις της εποχής. Στις αρχαιότερες παριστανόταν γαμήλιες πομπές, ζώα κ φανταστικά όντα. Αργότερα προστέθηκαν μυθολογικά θέματα και σκηνές που σχετίζονταν άμεσα με τις τριήμερες γαμήλιες τελετές. Απεικόνιζαν την πομπή των γυναικών που με λουτροφόρους μετέφεραν το νερό για το γαμήλια λουτρό, για το στολισμό της νύφης, τη συνάντηση του ζευγαριού, τη μετάβαση των νεόνυμφων στο σπίτι του γαμπρού, τη προσφορά δώρων στην νύφη.
Ο2. Ζ) Βρίσκω & περιγράφω τα αγγεία «λουτροφόροι» από το ιερό της Νύμφης. ( τεχνοτροπία)
LOUTROFOROS2.jpgLOUTROFOROS.jpg
Το πρώτο αγγείο είναι πήλινο και είναι μια ερυθρόμορφη λουτροφόρος.
Το δεύτερο αγγείο είναι και αυτό πήλινο, γαμήλια λουτροφόρος - αμφορέας αλλά είναι μελανόμορφη.

Ο3. Η) Τι είναι τα αντικείμενα που εικονίζονται στη φωτογραφία ,πού χρησιμοποιούνταν.
PILINA_SFONDYLIA.jpg
Είναι πύλινα σφονδύλια από αδράχτια, αφιερώματα στο ιερό της Νύμφης μεταξύ 6ου και 5ου αιώνα π.Χ.
Το σφονδύλι είναι στρογγυλό και βαρύ σώμα που το στερεώνουν στη βάση του αδραχτιού, για να διευκολύνει την κανονική περιστροφή του νήματος 1.Το επίμηκες κυλινδρικό ξύλο στο οποίο τυλίγεται το νήμα που παράγεται κατά το γνέσιμο του μαλλιού 2α. Περιστρεφόμενος άξονας ή κοχλίας διάφορων μηχανημάτων.
7) Ι. α)Περιγράφω στοιχεία από την καθημερινή ζωή των Αθηναίων στις κλιτύες της Ακρόπολης. ( είτε κείμενο είτε παρουσίαση)
Πατήστε εδώ. ή όποιο πρόγραμμα οπτικοποίησης και λογισμικό παρουσίασης θέλετε από αυτά που θα βρείτε στη σελίδα βιβλιογραφία.

β) Περιγράφω μια μέρα από την καθημερινή ζωή σήμερα στη γειτονιά. ( είτε κείμενο είτε παρουσίαση) Πατήστε εδώ ή όποιο πρόγραμμα οπτικοποίησης και λογισμικό παρουσίασης θέλετε από αυτά που θα βρείτε στη σελίδα βιβλιογραφία.

ΙΙ. α) Συγκεντρώνω πληροφοριών για τις γαμήλιες τελετές στην αρχαία Αθήνα. ( είτε κείμενο είτε παρουσίαση) Πατήστε εδώ ή όποιο πρόγραμμα οπτικοποίησης και λογισμικό παρουσίασης θέλετε από αυτά που θα βρείτε στη σελίδα βιβλιογραφία.

β) Συγκεντρώνω πληροφοριών για τις γαμήλιες τελετές σήμερα. ( είτε κείμενο είτε παρουσίαση) Πατήστε εδώ ή όποιο πρόγραμμα οπτικοποίησης και λογισμικό παρουσίασης θέλετε από αυτά που θα βρείτε στη σελίδα βιβλιογραφία.

ΟΛΟΙ/ΕΣ Ετοιμάζω ακροστιχίδες/ερωτήσεις/κρυπτόλεξα που αφορούν την αίθουσα των κλιτύων του μουσείου. Πατήστε εδώ. Τα παιχνίδια βρίσκονται στη σελίδα 'Παιχνίδια στις κλιτύες της Ακρόπολης"

Wikispaces