Wikispaces1. Το μνημείο Ο1.
Α) Πολιτειακές αλλαγές. Ο Παρθενώνας στα χρόνια του Περικλή.
PARTHENON.jpg Patrthhenon-color-Athena.jpg

Ο Περικλής που το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις περί + κλέος = «o περιτριγυρισμένος από δόξα», έζησε περίπου το 495-429 π.Χ. και ήταν Αρχαίος Έλληνας πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός του 5ου αιώνα π.Χ., γνωστού και ως «Χρυσού Αιώνα». Υπήρξε μέγας προστάτης των τεχνών, της λογοτεχνίας και των επιστημών, και ο βασικός υπεύθυνος για το γεγονός ότι η Αθήνα έγινε το πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Επίσης, σε αυτόν οφείλεται η κατασκευή πολλών από τα σημαντικά μνημεία που κοσμούσαν την Αρχαία Αθήνα, με εκείνα της Ακρόπολης να διατηρούν εξέχουσα θέση ανάμεσά τους. Επίσης, υπήρξε μέγας υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου και σαν αποτέλεσμα, κατά την εποχή του, τέθηκαν οι βάσεις του λεγόμενου Δυτικού Πολιτισμού. Το 449 π.Χ., ο Περικλής πρότεινε την επανακατασκευή της Ακρόπολης των Αθηνών, που είχε καταστραφεί από την επιδρομή του Ξέρξη στην Αθήνα το 480 π.Χ. Όμως λόγο πολιτικών προβλημάτων η ανακατασκευή της ακρόπολης ξεκίνησε το 447 π.Χ., κατόπιν εισήγησης του Περικλή, ο οποίος προσωπικά παρότρυνε τους συμπολίτες του, στο πιο φιλόδοξο οικοδομικό έργο της κλασσικής αρχαιότητας. Για την κατασκευή μόνο του Παρθενώνα, χρειάστηκαν 5.000 τάλαντα τον πρώτο χρόνο κατασκευής του ναού, την κατασκευή του οποίου επέβλεπε ο ίδιος ο Περικλής. Ο Παρθενώνας χτίστηκε με 20.000 τόνους Πεντελικού Μαρμάρου και η διάρκεια κατασκευής του κράτησε 15 χρόνια.

2) Οι μετόπες Ο2.
metopi_2.jpg GIGANTOMAHIA.jpg METOPES.jpg

Μετόπες ήταν τα πρώτα μέλη του θριγκού του ναού που δέχθηκαν διακόσμηση. Κάθε μια απέδιδε μια αυτοτελή σκηνή, συνήθως με δύο μορφές. Τα θέματα ήταν εμπνευσμένα από μυθικές μάχες και συμβόλιζαν τους νικηφόρους αγώνες των Αθηναίων εναντίον των Περσών.3) Τα αετώματα Ο3.
DYTIKO_AETWMA.jpg ANATOLIKO_AETWMA.jpg

1)To ανατολικό αέτωμα ήταν πάνω από την είσοδο του ναού και παρίστανε την γέννηση της θεάς Αθηνάς απο το κεφάλι του Δία.

2)Στο δυτικό αέτωμα εικονίζονταν η διαμάχη μεταξύ της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για της Αττικής γης, που νίκησε η Αθηνά.


4) Η ζωφόρος Ο4.
LITHOS_VI_ANATOLIKA.jpg LITHOS_IV_DYTIKA.jpg

Εδώ βλέπουμε την ζωφόρο του Παρθενώνα. Η ζωφόρος αποτελείτε από 115 λίθους. Έχει συνολικό μήκος 160 μέτρα, ύψος 1,02 και πάχος 0,6 μέτρα. Στην πομπή εικονίζεται ανθρώπινες αλλά και θεϊκές μορφές. Ήταν περίπου 378.Οι ζωικές μορφές ήταν λιγότερες καθώς υπολογίζονται στα 200! Κυρίως άλογα.

Ο (όλες). Ποιο λίθο, λέγεται ότι, έφτιαξε ο ίδιος ο Φειδίας;
LITHOS_VIII_DYTIKA.jpg

Ο λίθος που έφτιαξε ο Φειδίας αναπαριστα έναν ίππαρχο με αλωπεκή στο κεφάλι, χλαμύδα και εξωμίδα που προσπαθεί να συγκρατήσει το αφηνιασμένο άλογό του, πατώντας γερά σ' ένα βράχο. Με το δεξί χέρι κρατάει τα χαλινάρια ενώ το αριστερό είναι σηκωμένο ψηλά. Εντυπωσιάζει η τόλμη στη σύνθεση, η απόδοση της ανατομίας του αλόγου με τις φλέβες να διογκώνονται από την ένταση, αλλά και του ίδιου του ίππαρχου, οι πλούσιες πτυχώσεις της χλαμύδας. Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι είναι έργο του ίδιου του Φειδία.


Διάφορα αγάλματα του Παρθενώνα κατασκευάστηκαν από τους μαθητές του Φειδία, όπως τον Αγοράκριτο, τον Αλκαμένη, κ άλλους σπουδαίους γλύπτες, ενώ ο ίδιος κατασκεύασε το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς. Η τεράστια ποσότητα χρυσού που κατανάλωσε έδωσε αφορμή στους εχθρούς του να τον κατηγορήσουν για κατάχρηση. Ο Φειδίας απόδειξε την αθωότητά του, επειδή ο Περικλής τον είχε συμβουλέψει να κάνει το χρυσό ένδυμα της Αθηνάς συναρμολογούμενο. Έτσι μπόρεσε να το αποσυναρμολογήσει και να το ζυγίσει. Το βάρος του χρυσού βρέθηκε ακέραιο. Ο Φειδίας τότε κατηγορήθηκε για αλαζονεία, επειδή είχε απαθανατίσει τον εαυτό του και τον Περικλή δίνοντας την μορφή τους σε δύο αντίστοιχους χαρακτήρες στην πολεμική σκηνή που διακοσμούσε την ασπίδα της Αθηνάς. Ο Φειδίας συνελήφθη και καταδικάστηκε. Μερικοί λένε ότι πέθανε στην φυλακή ενώ άλλες πηγές λένε ότι εξοστρακίστηκε.
Ο ( 2+3) Ανακαλύπτω τους θεούς & τις θεές στο Α αέτωμα (δοκιμάζω να αναπαραστήσω το αέτωμα)
anatoliko_aetoma.jpg

Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι το Ανατολικό Αέτωμα.
Στα αριστερά είναι: ο Ήλιος με το τέθριππο, ο Διόνυσος, η Περσεφόνη με την Δήμητρα και η Άρτεμης.
Στο κέντρο είναι: ο Δίας, η Αθηνά και η Ήρα.
Στα δεξιά είναι: ο Ήφαιστος, ο Ποσειδώνας, ο Απόλλωνας, η Εστία και η Διώνη με την Αφροδίτη!!!!Ο (4+5) Ανακαλύπτω τους θεούς & τις θεές στο Δ αέτωμα (δοκιμάζω να αναπαραστήσω το αέτωμα)
DYTIKO_AETWMA_2.jpg

Το αέτωμα, δηλαδή τριγωνικός χώρος που σχηματίζονταν από τα γείσα της στέγης στις στενές πλευρές του ναού, ήταν το τελευταίο τμήμα που δέχθηκαν γλυπτική διακόσμηση με ολόγλυφα αγάλματα (437-432 π.Χ.). Τα θέματα είναι παρμένα από την αττική μυθολογία. Σε αυτό το αέτωμα οι θεοί που απεικονίζονται είναι ο Ποσειδώνας και η Αθηνά

Ο1. Γιατί κάποιοι λίθοι από τις μετόπες και κομμάτια από τη ζωφόρο έχουν κάτασπρο χρώμα
CENTAUROMAHIA.jpg
Ο1. Βρίσκονται όλα τα μέρη της ζωφόρου στο Μουσείο της Ακρόπολης;

Από το σύνολο της ζωφόρου, σήμερα σώζονται 50 μέτρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, 80 μέτρα στο Βρετανικό Μουσείο, ένας λίθος στο Μουσείο του Λούβρου, ενώ άλλα τμήματα είναι διασκορπισμένα σε μουσεία στο Παλέρμο, στο Βατικανό, στο Würzburg, στη Βιέννη, στο Μόναχο και στην Κοπεγχάγη.
Ο (όλες). Περιγράφω την παράδοση του πέπλου της θεάς
Ο πέπλος δεν ήταν απλό κάλυμμα, αλλά μάλλινο φόρεμα κίτρινου χρώματος, κοσμημένο με χρυσοκέντητες σκηνές, που απεικόνιζαν τη Θεά να αγωνίζεται δίπλα στο Δία, εναντίον των Γιγάντων. Τοποθετούσαν τον πέπλο σε άρμα που είχε σχήμα πλοίου, το οποίο είχε ιστό, πάνω στον οποίο έδενα τον πέπλο, ενώ το άρμα έσερναν άλογα ως τον ναό.
Μετά την παράδοση άρχιζαν οι θυσίες των ζώων τα οποία έφερναν οι πομπείς. Οι θυσίες προσφέρονταν πρώτα στην Αθηνά Υγεία και μετά στο βωμό της Αθηνάς Πολιάδος, ενώ ένα από τα ωραιότερα ζώα θυσιαζόταν στο βωμό της Απτέρου Νίκης. Την ώρα που ψήνονταν τα ζώα, ο Κήρυξ ευχόταν υπέρ της σωτηρίας και υγείας της Αθήνας . Μετά τη θυσία, τα κρέατα διανέμονταν στους πανηγυριστές.

Wikispaces